fallback

Tesla планира емисия на облигации за 1,5 млрд. долара

Постъпленията ще бъдат насочени за засилване на производството на Model 3

17:51 | 07.08.17 г. 10

Производителят на електрически автомобили Tesla е напът да направи дебюта си на първичния пазар за корпоративни облигации. Стъпката е част от стремежа на Илон Мъск да засили счетоводния баланс на компанията на фона на дръзкия опит за производство на по-достъпна електрическа кола, коментира Bloomberg.

Производителят на автомобили планира да предложи необезпечен привилегирован дълг за 1,5 млрд. долара с матуритет до 2025 г., се посочва в изявление на компанията. Tesla възнамерява да използва постъпленията за производството на Model 3 – най-евтиния модел за момента, и за по-общи корпоративни цели. Това ще бъде първата продажба на неконвертируеми облигации на компанията, сочат данни на Bloomberg.

Tesla е изхарчила рекордните 1,16 млрд. долара в кеш през второто тримесечие в резултат на разходи за капацитета за Model 3 и засилване на производството на батерии. Цената на Model 3 започва от 35 хил. долара – с близо 50% по-ниска от седана Model S, а моделът е натрупал близо половин милион нетни резервации, откакто компанията започна да събира възстановими депозити миналата година.

Model 3 лежи в основата на плановете на изпълнителния директор Мъск да превърне Tesla в производител за по-масовия пазар. Компанията планира да произведе 500 хил. автомобила през 2018 г. и 1 млн. през 2020 г. Компанията е произвела почти 84 хил. коли и SUV-та миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:09 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Новини виж още